Zeeschildpadden op Galibi
Door: Sandra
Blijf op de hoogte en volg Sandra
14 April 2008 | Suriname, Paramaribo
Afgelopen weekend heb ik toch wel iets bijzonders mogen zien: Zeeschildpadden! Om deze te zien, was ik op trip naar Galibi. Zaterdag op zondag zou ik er verblijven. In de avond zouden we naar het strand om schildpadden te zien. Zoals ze eieren leggen.
De reis naar Galibi ging over een lange slechte weg met de bus… = Paar uur hobbelen! We vertrokken ’s ochtends op tijd. Rond de middag kwamen we aan op Albina. De tussenstop naar Galibi. Vanaf Albina gingen we verder met de boot. In de middag kwamen we dan eindelijk aan op Galibi. Daar gingen we eerst naar ons verblijf. Vervolgens kregen we een broodje. Daarna konden we wat voor ons zelf doen. Ik benutte deze tijd om even wat rond te lopen. Even wat van Galibi te zien. Terug op ons verblijf bleek dat we met de hele groep de Zoo van Galibi zouden bezoeken. Deze was echt vreemd! Een terrein van maar een paar vierkante meter groot. Daarop verschillende kleine hokken met dieren. Een luiaard, een slang, apen, schildpadden, kaimannen (= krokodillen) en stekelvarkens. Alle dieren mochten we aaien en/ of vastpakken. Ze waren tam, voor zover je een slang en krokodil tam kunt noemen… De luiaard en de slang heb ik vastgehad! Heel maf! De luiaard vond ik leuk! Zoals het beest gewoon beetje lui lag te zijn in mijn armen!... De slang vond ik eng! Brrrr! Ik wilde het beest wel vasthouden, maar toen het om mijn nek gehangen werd begon ik echt te shaken! Die kop! Dat voortdurende kronkelen van dat lijf! Ieeh!...
Terug op ons verblijf stond een heerlijke maaltijd klaar (kip, rijst en groente!). Heerlijk. Na het eten bleven nog even wat zitten. Later op de avond maakten we ons klaar voor de tocht naar zee en het strand om de zeeschildpadden te zien. In het donker voeren we in de boot naar de juiste plekken om de schilpadden te spotten. Het was even zoeken voor we de eerste schildpad zagen… Spannend was om in het donker over het strand te lopen en de sporen van de schilpadden te zoeken… en te zien…. Hun afdrukken in het zand, enkele eierschalen… Vervelend genoeg begon het verschrikkelijk te regenen! Zelfs onweer! We besloten te schuilen bij een huis in de buurt. Hier hebben we heel lang gestaan… Zelfs een kampvuur gemaakt! Wel knus! Toen het eindelijk wat droger werd, is nog een kleine groep alsnog schildpadden gaan spotten. En of we toen schildpadden zagen! Veel! De een na de ander! Op het strand, in een kuil, in het water… in een boom! Haha! Ja, in een boom! De schildpad zat vast in een lage boom waarover hij naar beneden over het strand zou lopen naar zee… Met een enorme krachtinspanning viel de schildpad uiteindelijk toch uit de boom! … Het was heel bijzonder toch nog zoveel schilpadden te hebben gezien. Ik denk dat het er in totaal zo’n 7 of 8 waren! Heel speciaal! Pas om ongeveer 2 uur of misschien al wel half 3… ik weet het niet meer goed… waren we terug op ons verblijf op Galibi. Daar eerst droge kleren aan, vervolgens nog even wat nagezeten… en gaan slapen.
De volgende dag bestond vooral uit de terugreis. Uitslapen, ontbijten, spullen pakken, wachten op de boot… bootreis, bustocht… Pas aan het eind van de dag waren we thuis!
Deze trip deed ik samen met een groep van 13 mensen. De helft van de mensen uit de groep kende ik van te voren, de andere helft van de mensen was onbekend voor mij. Het merendeel van de groep bestond uit Nederlandse studenten (met vriendjes). Daarnaast waren er nog 4 Surinaamse vrouwen mee. Redelijk leuk gezelschap. Beetje groepjesvorming.
Afgezien van het gezelschap vond ik de trip Galibi toch heel speciaal! Zoals ik daar de Zoo heb gezien… Beetje anders dan in Nederland. En het avontuur om schildpadden te zien… Het donker, het spoorzoeken, de regen, het onweer, het schuilen voor de regen en het onweer, het kampvuur (sfeervol!)… en dan ook nog zo VEEL schildpadden spotten! Zooo tof!! :)
14 April 2008 - 20:16
Kus Uit Saba:
Haha! stoer hoor! bij onze groep durfde niemand met de slang op de foto:D
Mooi om te zien hé! die schildpadden!
Nu snel je verslag schrijven!
Kus! -
18 April 2008 - 08:38
Karin:
Hoi meis,
Wat lijkt me dat super om die schildpadden te zien en ze eitjes te zien leggen. Idd lijkt mij die slang ook niet geweldig maar toch goed dat je het geprobeerd hebt :D:D
Geniet er nog even van he ;)
Liefs -
19 April 2008 - 16:22
Gerda:
sann!!!
alles geleze eg super!! haha
mis je wel beetje hoor!
nog geen last van heimwee?;)
heel veel plezier nog daar en tot snel!
lieefs
20 April 2008 - 08:22
Klaas:
Wat leuk dat je toch nog de eierleggende schidpadden hebt gezien.Veel liefs en welkom thuis!!!!!!